Lately så har jag fastnat på okra, gombo. Den är vacker med sin gröna färg, näringsrik och tillför mycket till en rätt.Okra aka "lady fingers" på engelska, är en grönsak som odlas för sina långa, spetsiga frukter. På svenska kallas den ofta bara för okra, men ibland används namnet gumbo/sauce gombo för grytor med okra. Denna fruktgrönsak finns i flera varianter beroende på region. De kan skilja sig åt i storlek, blad, blommor... Det kan förädlas på olika sätt, torkad eller varför inte inlagd ? Om den hackas är den mer slemmig vilket passar bra i grytor. Okra är även gott att fritera eller grilla, speciellt om en inte gillar slemmigt. Okra är näringsrikt, innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler. Den är låg i kalorier och hög i fiber, vilket hjälper till att stödja viktkontroll och förbättra den övergripande matsmältningsfunktionen. En vän till mig hävdar att okra har andra egenskaper men det kan jag inte skriva om här :)Hur man minskar slemmigheten i okraMånga svenskar har svårt för slemmig mat, mmm, men slemmigt kan vara gott! Och okrans slemmighet (det geléaktiga ämnet som släpps ut) kan vara fördelaktigt i vissa rätter som grytor och soppor. Men jag fattar om en vill minimera slemmet. Här är några tips:Torka okran ordentligtEfter att ha tvättat okran, se till att torka den noggrant med en handduk. Överflödig fukt bidrar till slemmigheten under tillagning.Använd hög värmeTillaga okran på hög värme, som vid stekning eller grillning. Detta minskar slembildningen eftersom värmen förångar den vätska som producerar slemet.Tillsätt syraIngredienser som citronjuice, vinäger eller tomater kan hjälpa till att bryta ner slemet. Detta fungerar särskilt bra i grytor och curryrätter.Håll den helSlemmigheten är ofta mer märkbar när okran skärs i bitar. Om du tillagar okran hel så minskar slemmigheten.Panera och friteraOm du täcker okran i en tunn beläggning av mjöl eller majsmjöl innan fritering, kapslas slemmet in och resultatet blir krispigt och slemmet märks knappt.En senegalesisk stor favorit för många är soupe kanja, okra gryta med palmolja