Första advent har passerat och självklart bakades det saffransbullar hemma hos oss. Saffran är en dyr krydda som vanligtvis associeras med medelhavsområdet och delar av Asien, men den används även i vissa afrikanska maträtter, särskilt i Nordafrika och delar av Västra Afrika. I Marocko används saffran ofta i traditionella rätter som tagine (en gryta tillagad i en särskild lergryta) och couscous. En vanlig rätt är tagine med kyckling och saffran, där kycklingen kokas långsamt tillsammans med saffran, kryddor och ibland torkade frukter som aprikoser eller plommon. Saffran kan även användas i vissa risrätter och soppor och bidrar till en subtil smak och färg. I Senegal används mer gurkmeja än saffran för att ge smak och visuell skönhet till vissa rätter som vermicelles eller couscous. Saffran ger både smak och en vacker gyllene färg till maten. Den sägs också ha också hälsofördelar som förbättrad sömn och förbättrat immunförsvar.Jag använder inte så mycket saffran i min mat. Men jag har en vegetarisk gryta som jag bl.a lagade i Bäst i Köket med syrrorna. Den kan du gärna testa så här i saffrantider. Tänk på att använda grönsaker i säsong.