Det jag älskar mest med min gastronomiutbildning på YH Akademin är att jag initierats till nya råvaror, som ostronmjöl.I dagarna kom ett pressmeddelande ut om ett nytt samarbete mellan YH Akademin och forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet. Vi som studerar YH-utbildningen Gastronomiledare framtidens mat och protein, har fått möjlighet att arbeta praktiskt med ostronmjöl som idag inte finns på marknaden. Pulvret tillverkas av det invasiva stillahavsostronet .Läs pressmeddelandetVi fick laborera med pulvret och i en rapport beskriva dess smak, textur och dess potential. Det smakar mycket hav, med en djup och fyllig(och utfyllande smak). Ostronmjölet jag testade är brunt och egentligen inte ett finmalt pulver. Det ser ut lite som träflisor blandat med pulver. För vissa kan lukten påminna om kattmat, men för mig är det en bekant lukt. Den påminner mormors hus vid havet på den senegalesiska kusten i Saint-Louis, en smak av nostalgi. Till smaken påminner det om sardin, med en viss eftersmak, av både metall och liten beska. För mig som har tillgång till en annan matkultur så kändes smaken bekant, smaken av ketchakh, smaken av hav. Ketchakh är en torkad fisk som smakar väldigt likt. Skillnaden är att ketchakh är central i de rätter det tillagas. I det västafrikanska köket är det vanligt med umami, fermenterat och funkiness overload är grundläggande i matlagningen. Så jag skulle säga att jag är en få i klassen som faktiskt tyckte om smaken.Det är mycket umami i detta, men den måste balanseras med andra kryddor. Jag använder det som rub när jag steker kyckling, och som bas i mina wok och andra grytor. Jag hoppas vi får se fler produkter som ostronmjöl på marknaden. Det finns potential för svenskproducerade smakförstärkare.