I somras kom en kul förfrågan, såna man gillar lite extra hehe...En förfrågan från Brooklyn Brewery som tillsammans med Omnipollo har tagit en fram en öl gjord på Fonio. De ville att jag skulle göra en meny byggd på Fonio, inför lanseringen av ölen i juni.Vad är då Fonio?Fonio, Afrikas äldsta spannmålet har odlats i århundraden och kallas det bortglömda grynet. Men i en tid av klimatkris, krig och osäkerhet i vår omvärld, ser man åter igen fördelarna med Fonio. Det är ett litet, näringsrikt sädesslag som odlas i Västafrika och är en av de äldsta och mest traditionella grödorna i regionen. Idag är fonio listad som en prioriterad gröda i Västafrika, då den kombinerar näringsmässiga och miljömässiga egenskaper, och har potential att diversifiera ens kost. Fonio innehåller bl.a järn, koppar, zink, magnesium och är glutenfritt. FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) menar att fonio har högsta kalciumhalten av alla spannmål. Vilket gör det till ett bra alternativ för dem som inte konsumerar mejeriprodukter( vegansk eller laktosintolerans)Fonio är en viktig inkomstkälla för småbrukare i Västafrika. Så om du vill ha alternativ till ris eller quinoa, överväg fonio.