Svartögda ärtor är en del av den dagliga kosten för miljontals människor i Afrika. De kokas antingen och äts med ris eller steks i tomater och lök och äts med ris och stekt mjölbananer. De kan också malas till mjöl till gröt.Black eyed peas, även kallat niébé i delar av Sahel, kallas "mirakelärt" eller "fattigmanskött" i större delen av Afrika söder om Sahara på grund av dess höga näringsvärde och förmåga att växa under svåra förhållanden. Jambalaya, hoppin John, brasiliansk böngryta är alla inspirerade av det västafrikanska köket. Dessa rätter som består av bönor, grönsaker och kött, ofta blandat med ris eller kassava stärkelse är vanliga bland människor med afrikansk härkomst i Amerika och runt om i världen. Bönorna sägs ha packats med i slavskeppen från Västafrika till Karibien.Från Västafrikas stränder till Sydamerika och Karibien – black eyed peas har blivit en stark symbol för de kulturella band som fortfarande binder Afrika och dess diaspora. Fritters gjorda på skalade och mixade friterade bönor hittas som streetfood på olika kontinenter. I Brasilien kallas de för acarajé, i Senegal,Nigeria, Benin, Togo,Gambia.....kallas de för acara.